روانشناسي

 
 
با مادر وسواسي چه كنيم؟ يك كار را بارها ناخودآگاه انجام مي دهد؟
|

وسواس يك اختلال رواني خطرناك است كه مي تواند سبب به وجود آمدن مشكلات زيادي براي افراد باشد.

وسواس يك ايده، تصور، احساس يا يك حركت مكرر و مضر است كه همراه با احساس زور و اجتناب ناپذيري ذهن و تمايل به مقاومت در برابر آن است.

شخص وسواس بسيار از بيگانگي حادثه به شخصيت او آگاه است و از ماهيت غير معمول رفتار او آگاه است.

اختلال وسواسي-اجباري يك اختلال روانشناختي و رفتاري است و براي او سازگاري با محيط زندگي دشوار است.

وسواس بيماري هاي رواني يكي از اختلالات تشخيصي است كه اغلب تشخيص داده مي شود اما متاسفانه اكثر افراد اطلاعات زيادي در مورد آن ندارند.

بسياري به عنوان يك قاعدگي وسواسي مي شنوند كه افرادي كه بيش از حد شستشو مي دهند، در حالي كه اختلال وسواس فكري انواع مختلف داشته و علت اصلي آن اضطراب است و مي تواند منجر به كوتاه تر شدن طول عمر شود.

در ايران، دو الي سه درصد از افراد مبتلا به اين اختلال هستند و شيوع آن از سن بيست سالگي است و ايجاد آن با بلوغ سازگار است.

روانكاران معتقدند كه وسواس نوعي غريزه ناخودآگاه است كه در آن افكار و باورهاي خاص اغلب اشتباه مي شوند و خواست فرد را مختل مي كنند.

به طوري كه مادر وسواسي ، به رغم اراده و ميل خود از رفتارهايي را كه سبب نااميدي كار است نمي تواند آزاد شود.

مقايسه وسواس در زنان و مردان
مطالعات نشان داده اند كه اگر چه اختلالات رواني در مردان و زنان مساوي است، وسواس در زنان بيشتر شايع است، به خصوص وسواس فكري، كه يك اختلال وسواسي اجباري است، در ميان زنان بسيار رواج دارد.

شستشوي بيش از حد، دقت خاص بيمار و بررسي هاي منظم، حوادثي است كه شخص و فردي را كه داراي بيماري وسواس فكري است را ايجاد مي كند.

يك زن به عنوان همسر و مادر در زندگي خانوادگي مي تواند در مركز خانواده بسيار تاثير گذار باشد و در اين راستا وسواس مي تواند عواقب ناشي از زندگي خانوادگي خود را ايجاد كند و همسر و فرزندان و زندگي خصوصي، خانوادگي و اجتماعي و آينده اش را تحت تاثير قرار دهد.

وسواس در زندگي مشترك ممكن است وسواس به خيانت باشد و فرد همواره احساس مي كند كه همسرش به او خيانت مي كند و اين مي تواند يكي از دلايل فروپاشي مركز خانواده باشد.

وسواس را مي توان به عنوان يك احساس تحقير و گناه در اعمال و اشتباهاتي كه در زندگي اتفاق افتاده دانست در اين صورت فرد هر گونه اشتباه در هر يك از اعضاي متخلف را به جرم گناه بر گردن خود مي اندازد.

مادران وسواس فكري و مادران بسيار حساس هستند و به طور ناخودآگاه آمادگي خود را براي وسواس فرزندشان تحريك مي كنند.

در واقع، اين زنان داراي استانداردهاي زيادي هستند و آنها همه چيز را دقيق و كامل مي خواهند تا انعطاف پذيري بيشتري در زندگي و آموزش فرزندان خود داشته باشند و اين امر در آموزش كودكان در توسعه اختلال وسواسي-اجباري بسيار موثر است.

مادراني كه بيش از حد مقصر هستند، مجازات و تحقير شده اند، مي توانند وسواس در كودكان خود را در آينده بيشتر كنند.

با مادر وسواسي چه كنيم؟ يك كار را بارها ناخودآگاه انجام مي دهد؟

اختلال وسواس فكري
وسواس در حقيقت زير مجموعه اي از اختلال اضطراب است زماني كه يك فرد درگير اضطراب مي شود.

اضطراب او را به وسواس منجر مي شود.

با توجه به عوامل موثر بر اختلال وسواسي-اجباري، نقش ژنتيكي و ارثي بسيار زياد است و ساير عوامل مانند عوامل آموزشي، رفتاري و اجتماعي، تحقير كودكان، ناامني در دوران كودكي، مجازات والدين بيش از حد در رشد كودكان، شكايات و انتقادات از كودك آنها مي توانند زمينه اي براي اختلال وسواس فكري فراهم كنند.

در اين راستا، اگر در طول سالها با فرد مضطرب زندگي كنيد، احتمال داشتن فردي كه شروع به رفتارهاي وسواسي و عجيب و غريب مي كند بسيار زياد است.

به عنوان مثال، مردان نظامي عادت كرده اند كه از خواب بيدار شوند تا صبحانه بخورند و به روال روزانه خود برسند.

درواقع، پسران اين افراد رفتار مشابهي دارند و الگوي وسواس هم همين است، و اين باعث مي شود آنها در مقابل همه چيز انعطاف پذير باشند.

در نهايت، كودكان در محيط خانواده خود اين ويژگي، و اين نوع وسواس از خانواده به فرزند منتقل خواهد شد.

درمان وسواس فكري
وسواس در حقيقت بخش زيرين اختلال اضطراب است

آيا همه كساني كه در مورد سفارش مراقب هستند، وسواس هستند.

ما بايد بين نظم و وسواس تمايز قائل باشيم.

دين اسلام بر خلوص و نظم تأكيد دارد.

در واقع، پاكيزگي و نظم نشانه اي از سلامت روان است، اما اگر بيماري بر عملكرد و كاركردهاي شغلي و اجتماعي فرد تاثير مي گذارد، اين بيماري در نظر گرفته مي شود.

به منظور تمايز بين نظم و وسواس، بايد به اين واقعيت توجه كرد كه در يك فرد وسواسي، توجه زيادي به نظم و مسائل اين نوع وجود دارد، و اين بسيار تكراري است و در اين زمان آن نظم محل خود را مختل مي كند.

هنگامي كه نظم و رفتار اين از حالت عادي حذف مي شود و فرم باليني را مي گيرد، مشكلي را ايجاد مي كند.

در واقع ما همه انواع اختلالات ذهني در زندگي ما تجربه مي كنيم، اما زماني كه اين اختلالات به يك بيماري تبديل مي شوند، شدت و مدت آن تفكر يا رفتار وسواسي-اجباري بيش از حد نرمال و مداوم تكرار مي شود.

به عنوان مثال، شايد يك روز به دليل اضطراب و استرس، يك روز به طور مداوم فكر مي كند كه در خانه بسته شده است يا نه؟

و تمام روزها ذهن او با اين مسئله مشغول است، اما زماني كه روز پايان مي يابد و استرس او پايين مي آيد، ديگر مشكل نيست كه در آن صورت نمي توان گفت.

اختلال وسواسي-اجباري مي تواند به دسته هاي عملي و فكري تقسيم شود.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-با مادر وسواسي چه كنيم؟ يك كار را بارها ناخودآگاه انجام مي دهد؟



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1402/12/19 
زمان : ۱۴
اختلال احتكار | درمان وسواس احتكار در بزرگسالان و كودكان
|

اختلال احتكار (Hoarding Disorder) منجر به انباشت بيش از حد وسايل مي شود كه اغلب باعث ايجاد فضاي زندگي شلخته، غيرقابل مديريت يا ناسالم مي شود.

بسياري از ما مستعد اين اختلال هستيم به ويژه هنگام نگه داري يادگاري هاي نوستالژيك، يا چيزهايي كه مطمئن هستيم روزي مفيد خواهند بود.

اما اگر اختلال احتكار داريد، ممكن است خانه شما آنقدر مملو از وسايل باشد كه برخي از فضاهاي زندگي غيرقابل استفاده شود. در موارد شديد، اقلام از كف خانه تا سقف انباشته مي شوند و اين امر حركت در اتاق ها، تهيه غذا، رفتن به رختخواب يا استفاده از حمام را دشوار مي كند.

علاوه بر ايجاد شرايط سخت و خطرناك زندگي، اين نياز بيش از حد به جمع آوري دارايي مي تواند تأثير بدي بر سلامت، روابط و توانايي شما براي عملكرد در زندگي روزمره داشته باشد. ممكن است از نياز خود به خريد اقلام شرمنده، از نحوه زندگي خود خجالت بكشيد و نتوانيد ديگران را به خانه خود دعوت كنيد.

چه اختلال احتكار خفيف باشد يا شديد، فقط فكر كردن به جدايي از دارايي هايتان مي تواند از نظر عاطفي براي شما ناراحت كننده باشد. شما خود را به اقلام به ظاهر بي‌ارزش متصل كرده‌ايد و اين مي‌تواند باعث شود كه تلاش براي دور انداختن آن‌ها شما را با احساس اضطراب، گناه يا غم همراه كند.

با اين حال گام‌هايي وجود دارد كه مي‌توانيد براي غلبه بر علائم احتكار و ايجاد نگرش‌هاي جديد و سالم‌تر براي بهبودي خود برداريد. اولين گام اين است كه همه آنچه را كه مي توانيد در مورد اختلال احتكار و تأثير آن بر زندگي درك كنيد.

خطرات اختلال احتكار
با افزايش تعداد وسايلي كه خانه شما را پر مي كنند، خطرات سلامتي نيز افزايش مي يابد. عليرغم بي نظمي، بهم ريختگي و بي نظمي، برخي از افراد مبتلا به اختلال احتكار متوجه اختلال خود نمي شوند. در عوض، ممكن است دوستان يا اعضاي خانواده آن ها براي تغيير به آن ها فشار مي آورند.

به هم ريختگي مي تواند منجر به افزايش خطر سقوط يا زمين خوردن شود.
اجاق‌ها و بخاري‌هاي شلوغ و به هم ريخته مي‌تواند باعث خطر آتش‌سوزي شود و فرار از آتش را سخت تر مي كند.
با جمع شدن گرد و غبار، ممكن است دچار آلرژي يا مشكلات تنفسي مانند COPD شويد.
احتكار مي تواند توانايي شما را در حفظ استانداردهاي اوليه بهداشتي محدود كند، حتي منجر به هجوم حشرات و جوندگان شود. احتكار حيوانات مي تواند اين مشكلات را حتي بدتر كند.


آشفتگي خانه شما مي تواند مشكلات سلامتي براي همسايگان شما ايجاد كند و منجر به درگيري، اخراج يا اقدامات قانوني شود.
اگر متاهل هستيد، اختلال احتكار مي تواند رابطه شما را متلاشي كند، حتي منجر به جدايي يا طلاق شود.
شرايط زندگي مي تواند انجام لوله كشي، گرمايش يا ساير تعميرات خانه را دشوار كند.
شرم از محل زندگي شما مي تواند بر زندگي اجتماعي شما تأثير بگذارد و دعوت دوستان يا خانواده به خانه را دشوارتر كند و باعث شود از نظر اجتماعي احساس انزوا كنيد.
علائم و علت شناسي اختلال احتكار
اين اختلال شايع تر از آن چيزي است كه ممكن است تصور كنيد. در واقع، ۲۵ درصد از ما برخي از علائم احتكار را نشان مي‌دهيم.

اختلال احتكار اغلب در خانواده ها ديده مي شود و بيشتر در افراد بالاي ۵۵ سال رخ مي دهد، علائم اختلال احتكار اغلب در اوايل نوجواني ظاهر شود. ممكن است در كودكي زماني كه ديگران وسايلتان را برداشتند ناراحتي زيادي را تجربه كرده باشيد.

در موارد ديگر، اختلال احتكار پس از يك رويداد استرس زاي زندگي مانند طلاق، مرگ يكي از عزيزان يا بيكاري ايجاد مي شود.

بسياري از افراد مبتلا به اختلال احتكار دارايي خود را به عنوان بخشي از خود مي دانند، بنابراين دور انداختن آن ها از نظر عاطفي دردناك مي باشد و آن را مانند پايان دادن به رابطه يا دور انداختن بخشي از هويت خود مي دانند.

منبع:كانون مشاوران ايران-اختلال احتكار | درمان وسواس احتكار در بزرگسالان و كودكان



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1402/5/10 
زمان : ۰۹
وسواس موكني | تشخيص و نحوه درمان وسواس كندن مو
|

وسواس موكني، تشخيص و نحوه درمان وسواس كندن مو

اختلال وسواس موكني به تريكوتيلومانيا معروف مي باشد و يك نوع اختلال رواني مي باشد كه در آن فرد تمايل به كندن موهاي سر، ابرو، مژه و هر قسمت بدنش را دارد و در برابر اين رفتار اجباري نمي تواند مقاومت كند و مانع آن شود.

وسواس موكني

اين اختلال بيشتر در زمان هايي كه فرد دچار فشار و تنش مي شود شدت مي يابد و فرد براي اين كه به آرامش برسد و احساس لذت كند شروع به كندن موهايش مي كند. فرد با اختلال موكني، بخش قابل توجهي از موهايش را از دست مي دهد و با استفاده از ترفندهاي مختلف تلاش مي كند اين مسئله را پنهان نگه دارد.

توجه داشته باشيد زماني كه اختلال موكني با اختلالات ديگر رواني همراه شود بر روي جنبه هاي مختلف زندگي اثراتي مي گذارد و مشكلاتي را براي فرد به وجود مي آورد به همين دليل بايد هر چه زودتر اين اختلال مورد درمان قرار گيرد.

در اين مقاله اختلال موكني را مورد بررسي قرار مي دهيم و در مورد علائم و نشانه ها و علل و راهكارهايي درماني آن مطالبي را بيان مي كنيم.

اختلال وسواس موكني چيست؟
وسواس موكني يك اختلال وسواسي مي باشد كه فرد تمايلي زيادي و اجباري به كندن موهايش دارد بنابراين زماني كه دچار تنش مي شود و فشار زيادي را بايد تحمل كند براي به آرامش رسيدن و به دست آوردن لذت اقدام به موكني مي كند.

اختلال موكني در زنان بيشتر مي باشد و آمار نشان مي دهد كه زنان ده برابر بيشتر از مردان به اين اختلال دچار مي شوند.

موكني تنها مربوط به موهاي سر نمي شود اگر چه كندن موهاي سر امري شايع است و ممكن است قسمتي از سر كم مو يا حتي طاس شود اما فرد موهاي قسمت هاي ديگري مانند ابرو، مژه، موهاي بدن مانند موي دست، پا، زير بغل، بخش شرمگاهي و موهاي صورت مانند ريش يا سبيل را نيز مي كند.

اختلال وسواس موكني چه پيامدهايي به همراه دارد؟
اگر به اختلال موكني مبتلا باشيد براي پنهان كردن قسمتي هايي كه موهاي آن كنده شده است دنبال راه حل مي گرديد و در مورد اين قسمت ها دچار عذاب هستيد در اين شرايط ممكن است از كلاه، روسري، مژه مصنوعي، آرايش هاي غليظ و غيره استفاده كنيد.

برخي از افراد تمايل دارند كه موهاي كنده شده خود را بخورند كه اين مسئله منجر به اختلالات گوارشي مي شود. در كنار آن ممكن است دچار اختلال بدريخت انگاري، اختلالات اضطرابي و مشكلات ديگر شويد به همين دليل توجه به اختلال موكني بسيار اهميت دارد و بايد براي درمان آن اقداماتي انجام داد.

مشاوره تلفني وسواس
مشاوره تلفني وسواس | برخورد علمي با درمان وسواس
نشانه هاي وسواس موكني، وسواس كندن مو
نشانه هاي وسواس موكني، وسواس كندن مو
هر كدام از اختلال ها نشانه ها و ويژگي هاي مشترك به خودشان را دارند. در ادامه مقاله برخي از ويژگي هاي اختصاصي اختلال موكني را بيان مي كنيم:

كندن افراطي و مداوم موهاي سر يا نقاط ديگري در بدن
براي كاهش يا قطع رفتار موكني تلاش هاي زيادي انجام مي دهد.
به علت موكني رو به رو شدن با مشكلات و اختلالات زندگي براي آن ها دشوار مي باشد.
موكني يا بي مويي ناشي از بيماري هاي جسماني ديگر از مشكلات پوستي نيست.
علل بروز وسواس موكني چيست؟
اصلي ترين علل ايجاد اختلال موكني مي توان به موارد زير اشاره نمود:

اختلالات همايند:
در صورتي كه اختلال موكني با اختلال هايي مانند وسواس فكري عملي، اختلالات اضطرابي، افسردگي و اختلال پس از سانحه به صورت همزمان اتفاق بيفتد در به وجود آمدن اين اختلال نقش بسياري دارد.

وسواس موكني

عوامل ژنتيكي:
يكي از دلايل اختلال موكني ممكن است عوامل ژنتيكي باشد، بر اساس تحقيقات انجام شده اين اختلال ممكن است به خاطر يك نوع جهش ژنتيكي در فرد به وجود آيد. در صورتي كه نابهنجاري هايي روي كروموزوم شماره ۱، معروف به SL TRKI روي دهد باعث به وجود آمدن اختلال موكني مي شود.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-وسواس موكني | تشخيص و نحوه درمان وسواس كندن مو



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/4/19 
زمان : ۱۰
مشاوره تلفني وسواس | برخورد علمي با درمان وسواس
|

مشاوره تلفني وسواس، برخورد علمي با درمان وسواس

يكي از بهترين راهكارهايي كه براي افراد وسواسي، استفاده از مشاوره تلفني وسواس مي باشد زيرا آن ها در سريع ترين زمان ممكن مي تواند براي درمان وسواس اقداماتي را انجام دهند، بيماري وسواس مسئله اي است كه افراد كمتر به دنبال درمان آن مي روند، افرادي كه بيماري وسواسي دارند از دور بسيار منظم، آينده نگر و پاكيزه به نظر مي رسند در صورتي كه تميزي افراطي و افكار بيمار گونه آن ها براي خودشان و اطرافيان آزار دهنده مي باشد.

همچنين درمان وسواس به تنهايي امكان پذير نمي باشد و بهتر است از مشاوره تلفني و حضوري استفاده كرد در اين حالت ابتدا بايد فرد وسواس بيماري خود را بپذيرد و قبول كند كه نياز به راهنمايي و درمان دارد، بعد از پذيرفتن بيماري مشاوره تلفني كمك مي كند تا بيماري را ريشه كن كنند افكار مزاحم را از بين ببرند، همچنين مشاور وسواس بهترين راهكارهاي عملي كه متناسب با شخصيت خود فرد مي باشد را در اختيارش قرار مي دهد.

مشاوره تلفني وسواس: انواع وسواس را بشناسيد
وسواس به معني وسوسه و افكار آزار دهنده در مورد انجام امور به ويژه تميزي و پاكيزگي مي باشد در اين بيماري ترس هاي غير منطقي به سراغ فرد مي آيد و باعث مي شود كارهايي را به صورت مداوم و لحظه اي تكرار كند، شايع ترين نوع وسواس، وسواس شست و شو و يا تميزي و قرينه بودن وسايل مي باشد.

فردي كه دچار بيماري وسواسي شده است نسبت به افكارش آگاه مي باشد و وسواس انواع مختلفي دارد كه در مورد درمان هر كدام از آن ها بايد به طور جداگانه بحث شود در زير نمونه هايي از آن ها را بيان مي كنيم:

وسواس فكري عملي
وسواس جبري
وسواس تميزي
وسواس بدريخت انگاري بدن
وسواس وارسي كردن
وسواس احتكار
در صورتي كه نشانه هاي بيماري وسواس را در خود و يا اطرافيانتان ديديد بهتر است از مشاوره تلفني كمك بگيريد در مشاوره تلفني مشاور سعي مي كند تا علت بروز رفتارهاي وسواسي، منشا رواني آن و هم چنين نوع وسواس و درمان آن را مورد بررسي قرار دهد.

لزوم دريافت مشاوره وسواس
وسواس داشتن به زندگي فرد آسيب وارد مي كند و به همين دليل بسيار اهميت دارد تا درمان شود و وسواس باعث مي شود تا به فرد و اطرافيانش آسيب وارد شود براي مثال فردي كه به بيماري وسواس جبري مبتلا است مدام ديگران را مجبور مي كند تا كارها را به بهترين نحو ممكن انجام دهند و در صورتي كه نقص كوچكي به وجود آيد فرد به شدت عصباني مي شود و آن ها را مجبور مي كند تا دوباره آن كار را انجام دهند.

فردي كه دچار بيماري وسواسي شده است وقت زيادي را هدر مي دهد و از اولويت هاي زندگي اش جا مي ماند به همين دليل بايد به مشاوره مراجعه كند تا درمان شود و با توجه به اين كه مشاوره حضوري براي برخي از افراد سخت است مي تواند از مشاوره تلفني استفاده كرد زيرا آسان و نتيجه بخش مي باشد و به خوبي مي توان بيماري وسواس را درمان كرد.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-مشاوره تلفني وسواس | برخورد علمي با درمان وسواس



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1400/7/19 
زمان : ۰۸
نوروفيدبك و وسواس | درمان وسواس با نوروفيدبك
|

درمان وسواس با نوروفيدبك از جمله درمان هايي است كه به تازگي مورد توجه بسياري از پزشكان و بيماران قرار گرفته است و اين موضوع به دليل اثربخشي بالاي اين روش در كنار عدم وجود عوارض است.

اختلال وسواس در زمره اختلالات مربوط به اضطراب است كه در دسته اضطراب هاي مزمن قرار مي گيرد.

بيماري وسواس فرد را درگير يك سري از مشغله هاي ذهني و عملي مي كند در نتيجه موجب از بين رفتن انعطاف و صراحت و كارايي را در فرد بيمار مي شود.

وسواس شامل احساس انديشه و تفكر و با تصاوير ذهني است كه مدام فرد را آزار مي دهد.

درمان وسواس با نوروفيدبك
اما مهم ترين موضوع اين است كه چرا بايد افرادي كه دچار وسواس هستند به درمان رو بياورند؟

ريشه بيماري وسواس در اضطراب فرد است.
درمان وسواس بسيار مشكل و زمان بر است.
اين وسواس به دو طريق وسواس فكري و وسواس عملي در فرد بروز خواهد كرد.
فردي كه دچار بيماري و اختلال وسواس شده است براي جلوگيري و كاهش اضطراب هايي كه بر اثر افكار مزاحم به او دست مي دهد.
به اعمال و رفتاري هايي دست مي زند كه ممكن است اضطراب و استرس را در او بيشتر نمايد كه بر شدت اختلال وسواس بيافزايد.
تحقيقات پژوهشگران نشان مي دهد كه چيزي حدود 1 تا 3 درصد از افراد جامعه با بيماري و اختلال وسواس دست و پنجه نرم مي كنند و به نوعي با بيماري وسواس از نوع فكري و يا عملي درگير هستند.

درمان وسواس با نوروفيدبك
درمان وسواس با نوروفيدبك عوارض دارو درماني را ندارد و موثرتر است

وسواس
افراد وسواسي افرادي هستند كه ريز بين، انعطاف ناپذير، سخت گير و حاشيه بين هستند. اگر كاري را مطابق با عادت خود انجام ندهند آرام و قرار نمي گيرند و گاهي مجبور هستند يك كار را چندين بار انجام دهند.

مانند پاك كردن و شستن سبزي و ميوه. روش نوروفيدبك و بيوفيدبك به عنوان روش هايي كه امروزه در علم روانشناسي نوين پركاربرد هستند مي توانند فرد مبتلا به بيماري و اختلال وسواس را درمان نمايند.

منبع: مركز مشاوره ستاره ايرانيان-نوروفيدبك و وسواس | درمان وسواس با نوروفيدبك



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1399/11/29 
زمان : ۱۷
[ ]